410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., Nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube

Hírek


Hírek / 2017.10.10.

EHTET Gála

Október 12-15. között a Szigligeti Színház ad otthont a Nagyvárad Táncegyüttes által szervezett Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozójának. A tizenharmadik alkalommal megrendezendő vándorfesztivál négy napján öt hivatásos társulat hat előadását láthatják az érdeklődők.

A fesztivál zárónapján, október 15-én, 19 órától kerül sor az esemény zárógálájára, amelyben az öt erdélyi hivatásos táncegyüttes, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Háromszék Táncegyüttes, az Udvarhely Néptáncműhely, a Maros Művészegyüttes, valamint a Nagyvárad Táncegyüttes is fellép.  

A találkozón az előadások mellett koncertekre, táncházra, kiállításmegnyitóra, valamint szakmai beszélgetésekre is sor kerül. Az EHTET szakmai hozzászólói a Kárpát-medencei táncos és színházi szakmai jeles képviselői: Mezei Kinga újvidéki rendező, Szokolay Dongó Balázs zeneszerző, Sánta Gergő a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd) szólistája, Kútszegi Csaba és Hegedűs Sándor tánckritikus, illetve Dobre-Kóthay Judit Jászai- és UNITER-díjas díszlet- és jelmeztervező.

Újdonság, hogy a fesztivál ideje alatt szakmai továbbképzést hirdettek az erdélyi magyar színházi szervezetek technikai szakembereinek: az öt erdélyi magyar kőszínházat (Szigligeti Színház, Aradi Kamaraszínház, Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Szatmárnémeti Északi Színház, Tomcsa Sándor Színház) tömörítő Magyar Színházi Szövetség a Magyar Színháztechnikai Szövetséggel közösen fény- és hangtechnikai workshoppal készül.

A fesztivál idejére 25 lejes, három előadásra érvényesíthető fesztiválbérletet, 15 lejes felnőtt, valamint kedvezményes, 10 lejes diák- és nyugdíjasjegyeket ajánlanak a szervezők. Jegyek a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, illetve hétvégenként az előadások előtt egy órával), valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.

Az esemény társszervezői a Romániai Magyar Néptáncegyesület, a Szigligeti Tanoda Egyesület, illetve a Szigligeti Alapítvány. A fesztivált a Bihar Megyei Tanács támogatja. A fesztivál programja a FestivApp applikáció segítségével okostelefonokon is böngészhető.